Харчові добавки
1. Харчові добавки – природні й синтетичні сполуки, що вводять у харчові продукти під час їхнього виробництва для надання заданих властивостей та збереження якості. Вони запобігають псуванню харчів, зміні їхнього кольору, консистенції тощо.
Морська і кам’яна сіль, мед, оцет, прянощі, рослинні барвники, селітра, сірчистий газ, яким обкурювали винарні і винні діжки, - харчові добавки, які здавна використовували люди.
У наші дні використання харчових добавок пов’язане зі створенням нових видів їжі й потребою поліпшення технології отримання традиційних і новітніх харчових продуктів.
2. Класифікація харчових добавок
- натуральні барвники виготовляють з пігментів комах, мікроорганізмів і рослин;
- синтетичні барвники мають більш інтенсивні кольори і є більш стійкими до змін температури і дії світла;
- консерванти запобігають розмноженню бактерій, грибів і призначені для подовження термінів зберігання продуктів;
- стабілізатори кольору використовуються у виробництві м’ясних та ковбасних виробів, зазвичай використовують нітрит і нітрат Натрію;
- антиоксиданти - добавки, які використовують для зберігання свіжості харчових продуктів. Ці сполуки добавляють до складу масел, аби запобігти згіркненню та зміні кольору внаслідок окиснення.
- стабілізатори, емульгатори, загусники, драгле утворювачі та ущільнювачі агенти використовують для збереження наперед заданої консистенції продукту, а також підвищення в’язкості;
- регулятори кислотності, розпушувачі, речовини проти злежування використовують переважно у хлібопекарській і кондитерській галузях;
- підсилювачі смаку і аромату посилюють смакове сприйняття, надають продукту привабливого, апетитного запаху;
- підсолоджувачі – використовуються для виготовлення дієтичних харчів спеціального призначення, зокрема для хворих на цукровий діабет.
Класифікація харчових добавок :
Е100 - Е182 – Барвники – для забарвлення продуктів.
Е200 - Е299 - Консерванти – збільшують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від мікробного псування.
Е300 - Е399 - Антиокислювачі – збільшують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від псування, викликаного окисленням, наприклад, прогірклість жирів та зміна кольору. В одному харчовому продукті може використовуватися тільки один антиоксидант.
Е400 - Е499 - Стабілізатори – зберігають потрібну консистенцію продукту. Загущувачі - підвищують в'язкість продукту.
Е500 - Е599 - Емульгатори – сприяють створенню або збереженню гомогенної суміші двох або більш незмішуваних фаз у продуктах (наприклад, рослинної олії і води).
Е600 - Е699 - Посилювачі смаку та аромату.
Е700 - Е899 - Зарезервовані номери.
E900 - E999 - Підсолоджувачі (надають солодкого смаку харчовим продуктам, застосовуються у виробництві низькокалорійних, дієтичних харчових продуктів), розрихлювачі, піногасники (попереджають або знижують утворення піни).
Групи харчових добавок, класифікованих відносно недавно (Е1100 - Е1999) - ферменти, модифіковані крохмалі, розчинники та ін.
Більшість харчових добавок – штучно створені речовини, чужорідні для нашого організму, тому багато з них є токсичними і шкідливими для здоров’я.
При частому вживанні деякі харчові добавки можуть причинити небезпеку здоров'ю людини.
Секрет нашого здоров‘я і полягає в тому, аби НЕ купувати і НЕ споживати продуктів, що містять шкідливі барвники, ароматизатори, консерванти та такі загадкові коди “Е”.
Пропоную звернути увагу на таблицю, у якій розміщений кодований перелік харчових добавок.
Як ви гадаєте, що за букви знаходяться поряд з кожною харчовою добавкою?
Е102 |
Н |
Е150 |
П |
Е220 |
Н |
Е281 |
К |
Е405 |
Н |
Е626 |
РК |
Е103 |
З |
Е151 |
ШШ |
Е222 |
Н |
Е282 |
К |
Е450 |
РШ |
Е627 |
РК |
Е104 |
П |
Е152 |
З |
Е223 |
Н |
Е283 |
К |
Е451 |
РШ |
Е628 |
РК |
Е105 |
З |
Е153 |
К |
Е224 |
Н |
Е310 |
В |
Е452 |
РШ |
Е629 |
РК |
Е110 |
Н |
Е154 |
РК |
Е228 |
Н |
Е311 |
В |
Е453 |
РШ |
Е630 |
РК |
Е111 |
З |
Е155 |
Н |
Е230 |
К |
Е312 |
В |
Е454 |
РШ |
Е631 |
РК |
Е120 |
Н |
Е160 |
ШШ |
Е231 |
ШШ |
Е320 |
Х |
Е461 |
РШ |
Е632 |
РК |
Е121 |
З |
Е171 |
П |
Е232 |
ШШ |
Е321 |
Х |
Е462 |
РШ |
Е633 |
РК |
Е122 |
П |
Е173 |
П |
Е233 |
Н |
Е330 |
К |
Е463 |
РШ |
Е634 |
РК |
Е123 |
ДН |
Е180 |
Н |
Е239 |
ШШ |
Е338 |
РШ |
Е465 |
РШ |
Е635 |
РК |
Е124 |
Н |
Е201 |
Н |
Е240 |
К |
Е339 |
РШ |
Е466 |
РШ |
Е636 |
Н |
Е125 |
З |
Е210 |
К |
Е241 |
П |
Е340 |
РШ |
Е477 |
П |
Е637 |
Н |
Е126 |
З |
Е211 |
К |
Е242 |
Н |
Е341 |
РШ |
Е501 |
Н |
Е907 |
В |
Е127 |
Н |
Е212 |
К |
Е249 |
К |
Е343 |
РК |
Е502 |
Н |
Е951 |
ШШ |
Е129 |
Н |
Е213 |
К |
Е250 |
АТ |
Е400 |
Н |
Е503 |
Н |
Е952 |
З |
Е130 |
З |
Е214 |
К |
Е251 |
АТ |
Е401 |
Н |
Е510 |
ДН |
Е954 |
К |
Е131 |
К |
Е215 |
К |
Е252 |
К |
Е402 |
Н |
Е513 |
ДН |
Е1105 |
ШШ |
Е141 |
П |
Е216 |
К |
Е270 |
Н |
Е403 |
Н |
Е527 |
ДН |
|
|
Е142 |
К |
Е219 |
К |
Е280 |
К |
Е404 |
Н |
Е620 |
Н |
|
|
Позначення:
|
|
Отже, читайте етикетки продуктів харчування на наявність в них різноманітних «Е-шок»!!!
Тепер можна сформулювати друге правило споживача: «Маєш інформацію – вмій обрати якісний продукт»
Коди харчових добавок дозволені в Україні
Е-код |
Назва |
Приклади |
Е100 |
Куркуміни |
Ковбаси, сосиски, паштети |
Е461 |
Метилцелюлоза |
Морозиво, десерти, супи, соуси, лікери |
Е104-124 |
Хіноліновий жовтий |
Фруктові вина, морозиво, безалкогольні напої |
Е160а |
Каротини |
Маргарини, сири, вершкове масло |
Е160b |
Екстракти анато |
Олії, кондитерські вироби |
Е410 |
Камідь ріжкового дерева |
Джем, желе, мармелад |
Е445 |
Гліцеринові ефіри деревної смоли |
Непрозорі напої, кондитерські вироби на основі какао і шоколаду |
Е450 |
Пірофосфати |
Десерти, соуси, ковбасні вироби |
Е1100 |
Амілози, протеази |
Хліб, пиво, соки, тверді сири |