Четвер, 09.05.2024, 01:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та фізики
Шопінської Людмили
Миколаївни
 
         
ФАКТИ
Цитата дня
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
ЯКИМ МАТЕРІАЛОМ ВИ СКОРИСТАЛИСЬ?
Всього відповідей: 22
Погода
Погода у Краснокутськ

вологість:

тиск:

вітер:

Головна » 2019 » Квітень » 9 » Видовищні фізичні та хімічні досліди, які сподобаються учням Вони нікого не залишать байдужими!
11:17
Видовищні фізичні та хімічні досліди, які сподобаються учням Вони нікого не залишать байдужими!

П'ять ефектних дослідів на основі фізичних та хімічних властивостей речовин, які мотивуватимуть школярів вивчати природничі науки.

Усі діти полюбляють усілякі досліди й мріють відчути себе трошки чарівниками. Доведіть, що це нескладно, але для цього обов'язково знадобляться відповідні знання з хімії та фізики! Запропонуйте учням в межах вивчення природничих наук разом зробити кілька захопливих експериментів з поясненням змісту реакцій з наукової точки зору.

1.Таємниче яйце дракона

Простий і видовищний експеримент, який легко провести разом з дітьми: обпалюємо шкаралупу курячого яйця, опускаємо у воду і спостерігаємо!

Чому таке відбувається

Коли шкаралупа вкривається тонким шаром сажі, в порах все ж залишається повітря. Яйце, занурене у воду, наче одягається у повітряну оболонку, яка переломлює світло і створює дзеркальну поверхню.


2. Фараонові змії  

Фараонова змія – це сукупна назва хімічних реакцій, у результаті яких відбувається збільшення об'ємів реактивів у багато разів. Під час горіння хімічна суміш не лише збільшується у розмірах, але і звивається, мов зміюка.

Назву ж «фараонова» така реакція отримала від біблійного сюжету: за легендою, Мойсей продемонстрував фараону диво, кинувши на землю свого посоха, який одразу перетворився на змію.

Чому таке відбувається

Сода у процесі горіння розкладається на вуглекислий газ та водяну пару, цукор плавиться. Гази, які утворюються в ході реакції, спучують масу, тому «змія» повзе і звивається. Утворена речовина складається з продуктів горіння цукру. За структурою вона схожа на монтажну піну – порожниста всередині та легко ріжеться.

Фараонову змію з піни можна зробити, змішавши двоокис водню, марганцівку та побутовий миючий засіб.


3. Малюнок на воді

Такий вид малювання з'явився в Афганістані у XV ст. і має назву ебру. Це окремий вид мистецтва, що досить популярний у наш час у країнах Азії.

У ході досліду капаємо краплю акрилової фарби у воду. Після того, як фарба розтікається по поверхні, в центр попередньої краплі додаємо інший колір. У такий спосіб додаємо кілька кольорів, чим їх більше, тим видовищним буде результат.

Після додання всіх фарбників за допомогою зубочистки малюємо візерунки на колах. Потім у цю візерункову плівку опускаємо все, що хочемо пофарбувати.

Чому таке відбувається

Основу акрилових фарб складають полімерні речовини, які є легшими за воду, тому вони не тонуть, а завдяки хімічним властивостям і не розчиняються водою.

Для такого експерименту можна також використовувати лак для нігтів, поліуретанові або масляні фарби. Робити дослід потрібно швидко, поки фарба не висохла.


4. Неньютонівська рідина

Неньютонівська, або аномальна рідина, – особлива речовина, густина якої змінюється в залежності від градієнта швидкості. Неньютонівські не піддаються законам звичайних рідин, адже вони змінюють свою щільність і в'язкість при фізичному та механічному впливові (та навіть звуковими хвилями!). Тобто неньютонівська рідина є речовиною у двох агрегатних станах – твердому та рідкому, в залежності від того, з якою швидкістю до неї торкатися.

Для досліду треба змішати у рівних пропорціях воду та крохмаль, за бажанням додавши кілька крапель харчового барвника (від не впливає на перебіг реакції, а лише додає речовині відповідного кольору).

Чому таке відбувається

Частинки крохмалю набухають у воді, при цьому утворюються контакти у вигляді хаотично сплетених молекул. Ці міцні зв'язки називаються зачепленнями. При різкому впливі міцні зв'язки не дають молекулам зрушити з місця, і система реагує на зовнішній вплив пружністю. При повільному впливові зачеплення встигають розтягнутися і розплутатися. Сітка рветься і молекули розходяться.


5. Гейзер власноруч з Соca Cola

Саморобний гейзер – потужний викид піни з ємності з рідиною, в результаті взаємодії напою Соca Cola з содою, кухонною сіллю чи драже Mentos (максимальна реакція при реакції з содою).

Вперше цей досвід був продемонстрований на телебаченні у 1999 році, після завантаження відео на YouTube, експеримент набув найбільшої популярності. Це викликало появу низки відеороликів з подібними дослідами.

Чому таке відбувається

Основу напою Соca Cola складає ортофосфорна кислота, сода є лугом, при їх взаємодії наступає реакція нейтралізації. Утворений в результаті цього газ виштовхує рідину на поверхню. Це призводить до утворення потужного фонтану. Найпотужніша реакція відбувається з низькокалорійною колою, у складі якої є штучний підсолоджувач аспартам. Саме завдяки цій речовині у складі коли знижується поверхневий натяг рідини, який підсилює реакцію.


Експерименти подібного типу відображають практичний зміст складних хімічних реакцій та фізичних процесів та підвищують зацікавленість школярів до навчання. Досліди в такому форматі можуть здійснюватися з учнями будь-якого віку та обов'язково супроводжуватися поясненням суті процесів.

Переглядів: 344 | Додав: ximi4ka | Теги: будь чарівником | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Календар свят України. Мова ділового спілкування
НОВИНИ В СВІТІ
НОВИНИ ОСВІТИ