Харчові добавки
Харчові добавки
1. Харчові добавки – природні й синтетичні сполуки, що вводять у харчові продукти під час їхнього виробництва для надання заданих властивостей та збереження якості. Вони запобігають псуванню харчів, зміні їхнього кольору, консистенції тощо.
Морська і кам’яна сіль, мед, оцет, прянощі, рослинні барвники, селітра, сірчистий газ, яким обкурювали винарні і винні діжки, - харчові добавки, які здавна використовували люди.
У наші дні використання харчових добавок пов’язане зі створенням нових видів їжі й потребою поліпшення технології отримання традиційних і новітніх харчових продуктів.
2. Класифікація харчових добавок
- натуральні барвники виготовляють з пігментів комах, мікроорганізмів і рослин;
- синтетичні барвники мають більш інтенсивні кольори і є більш стійкими до змін температури і дії світла;
- консерванти запобігають розмноженню бактерій, грибів і призначені для подовження термінів зберігання продуктів;
- стабілізатори кольору використовуються у виробництві м’ясних та ковбасних виробів, зазвичай використовують нітрит і нітрат Натрію;
- антиоксиданти - добавки, які використовують для зберігання свіжості харчових продуктів. Ці сполуки добавляють до складу масел, аби запобігти згіркненню та зміні кольору внаслідок окиснення.
- стабілізатори, емульгатори, загусники, драгле утворювачі та ущільнювачі агенти використовують для збереження наперед заданої консистенції продукту, а також підвищення в’язкості;
- регулятори кислотності, розпушувачі, речовини проти злежування використовують переважно у хлібопекарській і кондитерській галузях;
- підсилювачі смаку і аромату посилюють смакове сприйняття, надають продукту привабливого, апетитного запаху;
- підсолоджувачі – використовуються для виготовлення дієтичних харчів спеціального призначення, зокрема для хворих на цукровий діабет.
Класифікація харчових добавок :
Е100 - Е182 – Барвники – для забарвлення продуктів.
Е200 - Е299 - Консерванти – збільшують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від мікробного псування.
Е300 - Е399 - Антиокислювачі – збільшують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від псування, викликаного окисленням, наприклад, прогірклість жирів та зміна кольору. В одному харчовому продукті може використовуватися тільки один антиоксидант.
Е400 - Е499 - Стабілізатори – зберігають потрібну консистенцію продукту. Загущувачі - підвищують в'язкість продукту.
Е500 - Е599 - Емульгатори – сприяють створенню або збереженню гомогенної суміші двох або більш незмішуваних фаз у продуктах (наприклад, рослинної олії і води).
Е600 - Е699 - Посилювачі смаку та аромату.
Е700 - Е899 - Зарезервовані номери.
E900 - E999 - Підсолоджувачі (надають солодкого смаку харчовим продуктам, застосовуються у виробництві низькокалорійних, дієтичних харчових продуктів), розрихлювачі, піногасники (попереджають або знижують утворення піни).
Групи харчових добавок, класифікованих відносно недавно (Е1100 - Е1999) - ферменти, модифіковані крохмалі, розчинники та ін.
Більшість харчових добавок – штучно створені речовини, чужорідні для нашого організму, тому багато з них є токсичними і шкідливими для здоров’я.
При частому вживанні деякі харчові добавки можуть причинити небезпеку здоров'ю людини.
Секрет нашого здоров‘я і полягає в тому, аби НЕ купувати і НЕ споживати продуктів, що містять шкідливі барвники, ароматизатори, консерванти та такі загадкові коди “Е”.
Пропоную звернути увагу на таблицю, у якій розміщений кодований перелік харчових добавок.
Як ви гадаєте, що за букви знаходяться поряд з кожною харчовою добавкою?
Е102
|
Н
|
Е150
|
П
|
Е220
|
Н
|
Е281
|
К
|
Е405
|
Н
|
Е626
|
РК
|
Е103
|
З
|
Е151
|
ШШ
|
Е222
|
Н
|
Е282
|
К
|
Е450
|
РШ
|
Е627
|
РК
|
Е104
|
П
|
Е152
|
З
|
Е223
|
Н
|
Е283
|
К
|
Е451
|
РШ
|
Е628
|
РК
|
Е105
|
З
|
Е153
|
К
|
Е224
|
Н
|
Е310
|
В
|
Е452
|
РШ
|
Е629
|
РК
|
Е110
|
Н
|
Е154
|
РК
|
Е228
|
Н
|
Е311
|
В
|
Е453
|
РШ
|
Е630
|
РК
|
Е111
|
З
|
Е155
|
Н
|
Е230
|
К
|
Е312
|
В
|
Е454
|
РШ
|
Е631
|
РК
|
Е120
|
Н
|
Е160
|
ШШ
|
Е231
|
ШШ
|
Е320
|
Х
|
Е461
|
РШ
|
Е632
|
РК
|
Е121
|
З
|
Е171
|
П
|
Е232
|
ШШ
|
Е321
|
Х
|
Е462
|
РШ
|
Е633
|
РК
|
Е122
|
П
|
Е173
|
П
|
Е233
|
Н
|
Е330
|
К
|
Е463
|
РШ
|
Е634
|
РК
|
Е123
|
ДН
|
Е180
|
Н
|
Е239
|
ШШ
|
Е338
|
РШ
|
Е465
|
РШ
|
Е635
|
РК
|
Е124
|
Н
|
Е201
|
Н
|
Е240
|
К
|
Е339
|
РШ
|
Е466
|
РШ
|
Е636
|
Н
|
Е125
|
З
|
Е210
|
К
|
Е241
|
П
|
Е340
|
РШ
|
Е477
|
П
|
Е637
|
Н
|
Е126
|
З
|
Е211
|
К
|
Е242
|
Н
|
Е341
|
РШ
|
Е501
|
Н
|
Е907
|
В
|
Е127
|
Н
|
Е212
|
К
|
Е249
|
К
|
Е343
|
РК
|
Е502
|
Н
|
Е951
|
ШШ
|
Е129
|
Н
|
Е213
|
К
|
Е250
|
АТ
|
Е400
|
Н
|
Е503
|
Н
|
Е952
|
З
|
Е130
|
З
|
Е214
|
К
|
Е251
|
АТ
|
Е401
|
Н
|
Е510
|
ДН
|
Е954
|
К
|
Е131
|
К
|
Е215
|
К
|
Е252
|
К
|
Е402
|
Н
|
Е513
|
ДН
|
Е1105
|
ШШ
|
Е141
|
П
|
Е216
|
К
|
Е270
|
Н
|
Е403
|
Н
|
Е527
|
ДН
|
|
|
Е142
|
К
|
Е219
|
К
|
Е280
|
К
|
Е404
|
Н
|
Е620
|
Н
|
|
|
Позначення:
- ШШ - шкідливий для шкіри
- З - заборонений
- К - канцерогенний
- ДН - дуже небезпечний
- Н - небезпечний
- П - підозрілий
|
- РШ - розлад шлунку
- АТ - артеріальний тиск
- В - висипання
- Х - холестерин
- РК - кишкові розлади
|
Отже, читайте етикетки продуктів харчування на наявність в них різноманітних «Е-шок»!!!
Тепер можна сформулювати друге правило споживача: «Маєш інформацію – вмій обрати якісний продукт»
Коди харчових добавок дозволені в Україні
Е-код
|
Назва
|
Приклади
|
Е100
|
Куркуміни
|
Ковбаси, сосиски, паштети
|
Е461
|
Метилцелюлоза
|
Морозиво, десерти, супи, соуси, лікери
|
Е104-124
|
Хіноліновий жовтий
|
Фруктові вина, морозиво, безалкогольні напої
|
Е160а
|
Каротини
|
Маргарини, сири, вершкове масло
|
Е160b
|
Екстракти анато
|
Олії, кондитерські вироби
|
Е410
|
Камідь ріжкового дерева
|
Джем, желе, мармелад
|
Е445
|
Гліцеринові ефіри деревної смоли
|
Непрозорі напої, кондитерські вироби на основі какао і шоколаду
|
Е450
|
Пірофосфати
|
Десерти, соуси, ковбасні вироби
|
Е1100
|
Амілози, протеази
|
Хліб, пиво, соки, тверді сири
|
|