Четвер, 25.04.2024, 02:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та фізики
Шопінської Людмили
Миколаївни
 
         
ФАКТИ
Цитата дня
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
ЯКИМ МАТЕРІАЛОМ ВИ СКОРИСТАЛИСЬ?
Всього відповідей: 22
Погода
Погода у Краснокутськ

вологість:

тиск:

вітер:

Харчові добавки

Харчові добавки

1. Харчові добавкиприродні й синтетичні сполуки, що вводять у харчові продукти під час їхнього виробництва для надання заданих властивостей та збереження якості. Вони запобігають псуванню харчів, зміні їхнього кольору, консистенції тощо.

Морська і кам’яна сіль, мед, оцет, прянощі, рослинні барвники, селітра, сірчистий газ, яким обкурювали винарні і винні діжки, - харчові добавки, які здавна використовували люди.

У наші дні використання харчових добавок пов’язане зі створенням нових видів їжі й потребою поліпшення технології отримання традиційних і новітніх харчових продуктів.

2. Класифікація харчових добавок

- натуральні барвники виготовляють з пігментів комах, мікроорганізмів і рослин;

- синтетичні барвники мають більш інтенсивні кольори і є більш стійкими до змін температури і дії світла;

- консерванти запобігають розмноженню бактерій, грибів і призначені для подовження  термінів зберігання продуктів;

- стабілізатори кольору використовуються у виробництві м’ясних та ковбасних виробів, зазвичай використовують нітрит і нітрат Натрію;

- антиоксиданти  -  добавки, які використовують для зберігання свіжості харчових продуктів. Ці сполуки добавляють до складу масел, аби запобігти згіркненню та зміні кольору внаслідок окиснення.

- стабілізатори, емульгатори, загусники, драгле утворювачі та ущільнювачі агенти використовують для збереження наперед заданої консистенції продукту, а також підвищення в’язкості;

- регулятори кислотності, розпушувачі, речовини проти злежування використовують переважно у хлібопекарській і кондитерській галузях;

      - підсилювачі  смаку і аромату посилюють смакове сприйняття, надають продукту привабливого, апетитного запаху;

          - підсолоджувачі – використовуються для виготовлення дієтичних харчів спеціального призначення, зокрема для хворих на цукровий діабет.

Класифікація харчових добавок :

Е100 - Е182 – Барвники –  для забарвлення продуктів.
Е200 - Е299 - Консерванти – збільшують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від мікробного псування.
Е300 - Е399 - Антиокислювачі – збільшують термін зберігання харчових продуктів шляхом захисту їх від псування, викликаного окисленням, наприклад, прогірклість жирів та зміна кольору. В одному харчовому продукті може використовуватися тільки один антиоксидант.
Е400 - Е499 - Стабілізатори – зберігають потрібну консистенцію продукту. Загущувачі - підвищують в'язкість продукту.
Е500 - Е599 - Емульгатори – сприяють створенню або збереженню гомогенної суміші двох або більш незмішуваних фаз у продуктах (наприклад, рослинної олії і води).
Е600 - Е699 - Посилювачі смаку та аромату.
Е700 - Е899 - Зарезервовані номери.
E900 - E999 - Підсолоджувачі (надають солодкого смаку харчовим продуктам, застосовуються у виробництві низькокалорійних, дієтичних харчових продуктів), розрихлювачі, піногасники (попереджають або знижують утворення піни).
Групи харчових добавок, класифікованих відносно недавно (Е1100 - Е1999) - ферменти, модифіковані крохмалі, розчинники та ін.

Більшість харчових добавок – штучно створені речовини, чужорідні для нашого організму, тому багато з них є токсичними і шкідливими для здоров’я.
     При частому вживанні деякі харчові добавки можуть причинити небезпеку здоров'ю людини.
     Секрет нашого здоров‘я і полягає в тому, аби НЕ купувати і НЕ споживати продуктів, що містять шкідливі барвники, ароматизатори, консерванти та такі загадкові коди “Е”.

            Пропоную звернути увагу на таблицю, у якій розміщений кодований перелік харчових добавок.

Як ви гадаєте, що за букви знаходяться поряд з кожною харчовою добавкою?

Е102

Н

Е150

П

Е220

Н

Е281

К

Е405

Н

Е626

РК

Е103

З

Е151

ШШ

Е222

Н

Е282

К

Е450

РШ

Е627

РК

Е104

П

Е152

З

Е223

Н

Е283

К

Е451

РШ

Е628

РК

Е105

З

Е153

К

Е224

Н

Е310

В

Е452

РШ

Е629

РК

Е110

Н

Е154

РК

Е228

Н

Е311

В

Е453

РШ

Е630

РК

Е111

З

Е155

Н

Е230

К

Е312

В

Е454

РШ

Е631

РК

Е120

Н

Е160

ШШ

Е231

ШШ

Е320

Х

Е461

РШ

Е632

РК

Е121

З

Е171

П

Е232

ШШ

Е321

Х

Е462

РШ

Е633

РК

Е122

П

Е173

П

Е233

Н

Е330

К

Е463

РШ

Е634

РК

Е123

ДН

Е180

Н

Е239

ШШ

Е338

РШ

Е465

РШ

Е635

РК

Е124

Н

Е201

Н

Е240

К

Е339

РШ

Е466

РШ

Е636

Н

Е125

З

Е210

К

Е241

П

Е340

РШ

Е477

П

Е637

Н

Е126

З

Е211

К

Е242

Н

Е341

РШ

Е501

Н

Е907

В

Е127

Н

Е212

К

Е249

К

Е343

РК

Е502

Н

Е951

ШШ

Е129

Н

Е213

К

Е250

АТ

Е400

Н

Е503

Н

Е952

З

Е130

З

Е214

К

Е251

АТ

Е401

Н

Е510

ДН

Е954

К

Е131

К

Е215

К

Е252

К

Е402

Н

Е513

ДН

Е1105

ШШ

Е141

П

Е216

К

Е270

Н

Е403

Н

Е527

ДН

 

 

Е142

К

Е219

К

Е280

К

Е404

Н

Е620

Н

 

 

  Позначення:

  • ШШ - шкідливий для шкіри
  • З - заборонений
  • К - канцерогенний
  • ДН - дуже небезпечний
  • Н - небезпечний
  • П - підозрілий
  • РШ - розлад шлунку
  • АТ - артеріальний тиск
  • В - висипання
  • Х - холестерин
  • РК - кишкові розлади

              Отже, читайте етикетки продуктів харчування на наявність в них різноманітних «Е-шок»!!!

    Тепер можна сформулювати друге правило споживача: «Маєш інформацію – вмій  обрати якісний продукт»  

Коди харчових добавок дозволені в Україні

Е-код

Назва

Приклади

Е100

Куркуміни

Ковбаси, сосиски, паштети

Е461

Метилцелюлоза

Морозиво, десерти, супи, соуси, лікери

Е104-124

Хіноліновий жовтий

Фруктові вина, морозиво, безалкогольні напої

Е160а

Каротини

Маргарини, сири, вершкове масло

Е160b

Екстракти анато

Олії, кондитерські вироби

Е410

Камідь ріжкового дерева

Джем, желе, мармелад

Е445

Гліцеринові ефіри деревної смоли

Непрозорі напої, кондитерські вироби на основі какао і шоколаду

Е450

Пірофосфати

Десерти, соуси, ковбасні вироби

Е1100

Амілози, протеази

Хліб, пиво, соки, тверді сири

Календар свят України. Мова ділового спілкування
НОВИНИ В СВІТІ
НОВИНИ ОСВІТИ
Конструктор сайтів - uCoz