Понеділок, 20.05.2024, 09:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та фізики
Шопінської Людмили
Миколаївни
 
         
ФАКТИ
Цитата дня
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
ЯКИМ МАТЕРІАЛОМ ВИ СКОРИСТАЛИСЬ?
Всього відповідей: 22
Погода
Погода у Краснокутськ

вологість:

тиск:

вітер:

Головна » 2018 » Березень » 1 » Топ 10 найбільших родовищ нафти... Цікаві факти
12:29
Топ 10 найбільших родовищ нафти... Цікаві факти

 Сучасний світ важко уявити без величезної кількості автомобілів, літаків і вертольотів, які допомагають людям швидше переміщатися з однієї точки земної кулі в іншу. Але для безперебійного функціонування транспортної системи їй необхідно пальне, без якого життя на нашій планеті практично зупиниться. Де видобувається нафта, з якої згодом отримують бензин, гас і ще багато речей, без яких складно уявити наше повсякденне життя. Докладніше про найбільш великі родовища нафти на планеті і де вони знаходяться можна дізнатися тут.

1. Чиконтепек (Мексика)

Чиконтепек

Чиконтепек одне з найбільших місць за запасами нафтових родовищ всієї земної кулі. Розташоване в Мексиці на східному узбережжі країни. Нафтогазоносний басейн належить до Мексиканської затоки. Площа родовища становить 4 тисячі квадратних кілометрів, у нього входять території трьох штатів Веракрус, Ідальго і Пуебла. Нафту на цій землі знайшли ще в 1926 році, загальні сучасні запаси ресурсу становлять від 19 до 22 млрд. тонн. Також в Чиконтепеку величезні запаси газу, за підрахунками експертів, десь близько 1 трильйона метрів квадратних. Нафтоносні поклади розташовані повсюдно на всій території родовища. Тому компанією Pemex, яка займається розробкою запасів Чиконтепека, було прийнято рішення пробурити понад 17 тисяч свердловин для видобутку ресурсу в цій місцевості. Завдяки своєму гігантському родовищу Мексика займає 4 місце за запасами нафти в світі. Але ще не отримує усієї вигоди від своїх ресурсів через те, що довгий час не займалася розробками в цьому напрямку.

2. Аль-Гавар (Саудівська Аравія)

Аль-Гавар (Саудівська Аравія)

Аль-Гавар супергіганське або як його ще називають унікальне родовище нафти розташоване в Саудівській Аравії, Перській затоці. За підрахунками експертів запаси нафти тут становлять 20 млрд. тонн. Аль-Гавар найбільше, розроблене родовища нафти у світі його,  розміри 280 на 30 км. Відкрито воно було практично відразу після закінчення II Світової війни в 1948 році. Гавар є лідером з видобутку нафти в Саудівській Аравії понад 50% всього ресурсу добувається в країні, з його надр, і світу в цілому близько 6% нафти видобувається у всьому світі в день звідси. Аль-Гавар є годувальником усієї країни. Родовище належить державі, і роботу по його розробці веде також національна компанія Saudi Aramco. Як повідомили з Saudi Aramco, запаси Гавара вичерпалися на половину, і якщо видобуток продовжиться такими ж об’ємами, то ресурсу родовища вистачить до кінця поточного сторіччя.

3. Великий Бурган (Кувейт)

Великий Бурган (Кувейт)

Бурган або Великий Бурган унікальне родовище нафти розташоване на півдні Кувейту. Належить до Перської затоки, його особливістю є те, що воно повністю розташоване в пісках пустелі. Третина всіх запасів нафти Кувейту видобувають саме тут, у числовому еквіваленті запаси палива становлять 13 млрд. тонн. Видобуток нафти в Бургані почалася в 1946 році. Розробку родовища веде державна компанія Kuwait Petroleum Corp. Останнім часом йде модернізація на підприємствах по видобутку нафти в Бургані, в цілях збереження темпів видобутку природного ресурсу. Великий Бурган за підрахунками може ще протягом півстоліття постачати нафту споживачам в усьому світі.

4. Каріока Сугар Лоаф (Бразилія)

Каріока Сугар Лоаф (Бразилія)

Родовище нафти розташоване під водами Атлантичного океану, не далеко від узбережжя Бразилії. Належить до нафтогазоносного басейну Сантус. Відкрито воно недавно, особливо якщо порівнювати з іншими великими запасами нафти в світі в 2008 році. Запаси ресурсу становлять 11 млрд. тонн або 70 млрд. барелів нафти. Розробкою бразильських покладів займається компанія Petrobras і ще кілька інших фірм. Дістатися до нафти в Каріока Сугар Лоаф не так вже й просто потрібно подолати відстань близько 7 кілометрів углиб землі. Надра з паливом знаходяться під товщею землі в п’ять км, а над ними ще два кілометри світового океану. Запаси Каріоки здатні протягом кількох сотень років, забезпечувати потреби Бразилії у паливі.

5. Сафанія-Хафджи (Саудівська Аравія, Кувейт)

Сафанія-Хафджи (Саудівська Аравія, Кувейт)

Родовище розташоване у водах Перської затоки, і розташоване на території, що належить двом арабським державам Кувейту і Саудівської Аравії. Вперше нафта була виявлена під товщею води і землі тут в 1951 році. Запаси природного ресурсу нараховують близько 10,5 млрд. тонн або 30 млрд. барелів. Також багаті надра землі в цьому місці і газом 330 млрд. кубометрів. Видобуток природних ресурсів у Сафанії-Хафджи веде аравійська компанія Saudi Aramco і кувейтська фірма Kuwait Petroleum Corp.

6. Болівар (Венесуела)

Болівар (Венесуела)

Кілька родовищ розташованих на території озера Маракайбо, що у Венесуелі називається шельфом Болівар. Ці поклади палива були відкриті ще в 1917 році. На сьогодні, за підрахунками експертів запасів нафти тут, десь в районі 8,3 мільярда тонн або 32 млрд. барелів. Розробкою і видобутком ресурсів на шельфі Болівар займається компанія Petroleos de Venezuela, вона веде роботи на глибині до п’яти кілометрів, витягуючи із землі цінний ресурс, а потім продаючи його у всі країни Південної Америки.

7. Аль-Закум (ОАЕ)

Аль-Закум (ОАЕ)

Аль-Закум об’єднує в собі Нижній і Верхній Закум родовища нафти розташовані в Об’єднаних Арабських Еміратах. Належать до багатющого нафтового басейну – Перського. Поклади нафти були відкриті в них практично одночасно в 1965 році Нижньому, а через два роки і у Верхньому Закуме. Загальні резерви становлять 10,7 мільярдів тонн палива. Видобуток ведеться компанією ADNOC. Поклади природного ресурсу дозволяють дивитися в безбідне майбутнє ще кільком поколінням в ОАЕ.

8. Самотлорське (Росія)

Самотлорське (Росія)

Найбільше в Європі нафтове родовище, що і не дивно розташоване в Росії. А якщо бути точніше на болотах озера Самотлор в західній Сибірі Ханти-Мансійському Автономному окрузі. За деякими даними, запаси нафти тут налічують без малого 7,1 мільярда тонн або 15 млрд. барелів. Освоєння ж дикої природи, а разом з нею і покладів нафти у Самотлорі почалося в 1965 році, природний ресурс, розташований на глибині до 2,5 км Розробляє це родовище національна компанія Роснефть. Нещодавно прийняла рішення про буріння близько 600 нових свердловин по видобутку нафти в Самотлорському родовищі. Цікавий факт до недавнього часу на картах, що випускаються в Російській Федерації нафтові поклади Самотлора, не позначалися.

9. Північний/Південний Парс (Катар, Іран)

Північний/Південний Парс (Катар, Іран)

Нафтове родовище, розташоване в територіальних водах Катару та Ірану. У надрах землі розташовується близько 7 млрд. тонн нафти і складно навіть уявити 28 трильйонів метрів кубічних природного газу. Дане родовище розробляється відносно недавно з 1991 року. На сьогодні головними компаніями видобувачами нафти тут виступають Qatar Gaz і Petropars. Нафта і газ, видобуті цими компаніями в надрах двох Парсів відправляється в країни Європи і Індії, приносячи величезний прибуток в бюджет Катару та Ірану.

10. Кашаган (Казахстан)

Родовище Кашаган було відкрито в 2000 році і знаходиться в Каспійському морі. Відноситься басейн до Прикаспійської западині. Саме велике родовище нафти в світі на озері. Запаси палива становлять приблизно 6,4 мільярда тонн або близько 40 млрд. барелів. Видобуток природних ресурсів почався тільки в 2013 році і в найближчі десять років дозволить значно поліпшити економічну ситуацію в Казахстані за рахунок експорту нафти в країни Азії та Європи. Робота над видобутком нафти в Кашагані займається спільна компанія під назвою NCOC, в якій різні частки мають японці, китайці, великобританці, голландці, американці, французи, італійці і казахські партнери. Експерти розраховують, що коли роботи будуть налагоджені повністю, Казахстан увірветься в еліту нафтовидобувних країн світу.... 
Кашаган (Казахстан)
Цікаві факти

Переглядів: 625 | Додав: ximi4ka | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Календар свят України. Мова ділового спілкування
НОВИНИ В СВІТІ
НОВИНИ ОСВІТИ