П`ятниця, 03.05.2024, 12:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та фізики
Шопінської Людмили
Миколаївни
 
         
ФАКТИ
Цитата дня
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
ЯКИМ МАТЕРІАЛОМ ВИ СКОРИСТАЛИСЬ?
Всього відповідей: 22
Погода
Погода у Краснокутськ

вологість:

тиск:

вітер:

Головна » 2021 » Вересень » 30 » Як швидко вивчити таблицю Менделєєва?
10:33
Як швидко вивчити таблицю Менделєєва?

Як вивчити таблицю Менделєєва? З цією проблемою рано чи пізно змушений зіткнутися кожен школяр. На щастя, завдання здається складною лише на перший погляд. Прості техніки запам'ятовування, описані в статті, допоможуть швидко і легко впоратися з нею.

Як вивчити таблицю Менделєєва: початок шляху

Ні для кого не секрет, що повторення - мати навчання. Як вивчити таблицю Менделєєва, якщо учень не повертається до неї знову і знову? Обов'язково слід роздрукувати матеріал і скрізь носити його з собою. Повторювати елементи необхідно кожен раз, коли виникає вільний час (в черзі, в транспорті, на перерві).

Ще більш ефективний варіант - створення копії таблиці вручну. Цей спосіб ідеальний для школярів, у яких найбільш розвинена кінестетична память.  Під час переписування таблиці можна не тільки вивчити деякі елементи, але і краще зрозуміти її структуру, що також сприяє ефективному запам'ятовуванню.

Не варто ставити недосяжні цілі, вивчити всю таблицю за день неможливо. Цілком достатньо запам'ятовувати кілька елементів на добу, а потім повторювати ті, що були вивчені раніше.

Гра в асоціації

Як вивчити таблицю Менделєєва? Для кращого запам'ятовування можна підключити фантазію. Для кожного елемента необхідно скласти невелику історію, причому зовсім не обов'язково робити її серйозною. Не виключено, що анекдот швидше відкладеться в пам'яті. Наприклад, Аргентина отримала свою назву на честь Аргентуму (срібла), так як перші поселенці виявили багато срібла на цій землі.

Не варто витрачати час, пишучи історії для запам'ятовування простих елементів. З великою ймовірністю в пам'яті вже і так присутня інформація про те, що водень - це H. Краще зосередитися на тому, що здається найбільш складним.

Картинки

 Ще на допомогу прийдуть картинки, на яких зображені предмети, що часто зустрічаються в повсякденному житті. Кожен елемент, який необхідно зафіксувати в пам'яті, повинен асоціюватися з тим або іншим малюнком.

Зовсім не обов'язково витрачати час на малювання картинок. Скажімо, можна «назвати» стіл воднем, уявити собі, як він перетворюється в водневу бомбу і вибухає. Також можна уявити, що у холодильника є ніс, який дозволяє йому дихати (кисень). Головне, щоб образи були яскравими і не виявилися надто складними.

Поділ таблиці

Як швидко вивчити таблицю Менделєєва? Досвідчені педагоги радять власноруч розділити її на частини. Багато таблиці вже розбиті на категорії, які включають в себе різні види елементів. Як правило, такі категорії позначаються різними кольорами. Однак школяр може створити зручний для запам'ятовування шаблон власними силами, так матеріал краще відкладеться в пам'яті.

Наприклад, можна скомпонувати елементи по тяжкості, розташувати їх, рухаючись від простих до складних. Можна також вчити таблицю за стовпцями або рядками. Головне, щоб користуватися новим шаблоном було комфортно.

Сучасний метод

Таблиця Менделєєва, фото якої можна побачити в цій статті, легко відкладеться в пам'яті, якщо звернутися до спеціальних флеш-ігор. Створені програми, які сприяють запам'ятовуванню елементів в ігровій формі. Флеш-ігри мають на увазі пошуки елементів по буквеному позначенню, назвою, масі.

Цікаво, що гравець може працювати не тільки з усією таблицею, але і з однією з її частин. Таймер, який ускладнює завдання, використовується за бажанням.

Балада про магнії

Як запам'ятати таблицю Менделєєва? Чому б не написати невелику пісню, присвячену їй ?! Натрій, кальцій, рубідій - рими до назв елементів підбираються дуже легко. До речі, можна не тільки скласти баладу, яка полегшує запам'ятовування, але і знайти підходящий варіант в глобальній мережі.

Очевидно, що від пісні завжди можна відмовитися на користь вірша, якщо його написання здається більш легким завданням.

Маленькі хитрощі

Таблиця Менделєєва включає в себе більше сотні елементів, тому приступати до її запам'ятовуванню варто завчасно. Чому б не повісити матеріал над робочим столом задовго до того, як його знання дійсно знадобиться? Щодня спостерігаючи назви хімічних елементів, школяр автоматично буде запам'ятовувати їх. Це стане в нагоді, коли доведеться приступити до вивчення таблиці всерйоз.

Зовсім не обов'язково запам'ятовувати нові елементи, створені людиною. Більшість вчителів не вимагає цього. Йдеться про наділених підвищеною радіоактивністю елементи, що представляють серйозну небезпеку (після 112). Також корисно час від часу змушувати себе виконувати контрольні роботи, перевіряючи отримані знання. Завдання можна знайти в підручниках або в інтернеті.

Нижче наводиться добірка, так званих, пародій на таблицю Менделєєва. Тобто різні варіанти, які виглядають зовні як періодична система, але в клітинах її відображаються аж ніяк не хімічні елементи, а все що завгодно - алкогольні напої, продукти харчування і навіть, іноді, шрифти для комп'ютера або музичні жанри. Такі зображення можуть стати хорошими шпалерами на робочий стіл або відмінним подарунком будь-кому на день народження. Тому тут наводяться не тільки посилання для скачування зображень, але і посилання на інтернет-магазини, де можна купити такі плакати в якості подарунка, якщо така можливість є. Всі зображення на цій сторінці клікабельні, можете клацати мишкою і дивитися їх в збільшеному вигляді.

Таблиця алкогольних елементів або періодична система вживання.




Періодична система харчових елементів.


 У цьому виданні, на відміну від попереднього, все «пристойно» - замість алкогольних елементів тут розташовані елементи харчові. На жаль, на просторах мережі зустрічаються тільки зображення з не дуже високою роздільною здатністю.

Періодична система депресивних станів.

По суті, дана таблиця є великим збірником синонімів, що описують тривожний стан і різні відтінки депресії. Причому, якщо символи хімічних елементів в інших пародіях замінені на більш зручні літери, то тут все залишається на своїх місцях. Там де стояв Водень - варто символ «H», де Криптон - «Kr» і так далі. Серед цілком звичайних слів, що описують емоції включаються і такі ексклюзиви як «Борсання в болоті злості» і «Ферментація душі».

У цій таблиці ви можете побачити найбільш часто зустрічаються зображення, які бродять по форумам і блогам. Користувачі люблять вставляти їх в коментарях або в комікси, зроблені на швидку руку.

Періодична таблиця музичних груп.

На цьому зображенні в клітинах таблиці розташовані назви груп і виконавців, перші літери імен яких збігаються з відповідними символами хімічних елементів. Так ви можете бачити виконавців від Х'ю Лорі (Hugh Laurie - під символом водню) до групи Rage (елемент - рентгеном). Досить дотепною особливістю цього є те, що всі групи, подібно елементам розділені на Метали і не Метали. Мається на увазі поділ на граючих в стилі «метал» і не грають в ньому. (8769х5613 px)

Періодична система оздоровчих елементів.

Дана версія є фармацевтичну періодичну систему, клітини якої заповнюють різні лікарські засоби. Досить симпатична табличка, вельми схожа на шкільну таблицю Менделєєва.

 

Скоро контрольна з хімії, і викладач хоче, щоб ви знали напам'ять таблицю Менделєєва? На щастя, якщо ви приділите цьому завданням трохи часу, ви зможете знати таблицю Менделєєва також добре, як ви знаєте алфавіт. Ось, як це робиться.

кроки

Роздрукуйте таблицю Менделєєва. Це буде вашою біблією протягом наступних кількох тижнів. Куди б ви не ходили, ви будете носити її з собою. Найкраще роздрукувати більше ніж одну копію таблиці. Ви можете відзначати все, що вважаєте за потрібне на одній копії, а потім повторити на другий копії, щоб перевірити, якщо працюють ваші методи.

  1. Роздрукуйте копію. Якщо ви запам'ятовуєте все візуальним або кінестетичним чином, зробіть копію таблиці вручну. Немає кращого способу запам'ятати щось, ніж зробити це самому. Таблиця буде зрозуміліше, якщо ви зробите її самі.
  2. Розділіть таблицю на частини і навчіться їх. Більшість таблиць вже розділене на колірні категорії і на види елементів, але якщо цього не достатньо для вас, ви можете розділити її по-своєму. Ви можете розділити її по рядках або стовпцях, по тяжкості елемента або просто почати з самого простого і дійти до самого складного. Пошук найбільш вдалого для вас шаблон.

    Заповніть цим свій вільний час. Постарайтеся вчити таблицю Менделєєва, коли вам більше нічим зайнятися, наприклад, коли ви знаходитесь в громадському транспорті або просто стоїте в черзі за хлібом. Якщо у вас немає таблиці під рукою (хоча вона повинна бути) постарайтеся її згадати, зосереджуючись на елементах, які вискакують у вас з голови.

    мозкові трюки

    Займіться цим серйозно. Вивчайте кілька елементів в день і повторюйте елементи попередніх днів. Якщо ви не будете повторювати і перевіряти самого себе, ви все забудете!
    1. Створіть асоціації. Для кожного елемента ви можете запам'ятати маленьку фразу, історію або який-небудь факт, який пов'язаний з металом, позначення якого вам потрібно запам'ятати. Наприклад, Аргентина була названа в честь срібла (Argentum - Ag), тому що, коли іспанці висадилися на її берега, вони виявили там багато срібла.

      • Іноді ви можете придумати щось смішне, щоб запам'ятати елементи.

    2. Використовуйте мнемонічну техніку. Це означає, що ви можете використовувати слова, які будуть асоціюватися з кожним елементом. Ви можете створювати цілі віршики, щоб запам'ятати ряд елементів.

      • Ігноруйте прості елементи. Ви, швидше за все, вже точно знаєте, що Водень це «Н». Зосередьте свою увагу на тих елементах, які складні для вас.

    3. Використовуйте картинки. Багато людей простіше запам'ятовують інформацію, якщо асоціюють її з картинками. Чому всі знають, що «А» використовується для «Кавуна»? Наш мозок автоматично асоціює слова з картинками. Знайдіть до кожного елементу картинку.

      • Призначте до предметів у вашому будинку елементи. Повісьте на них етикетки. Наприклад, ваш стілець може бути воднем. Назвіть стілець водневою бомбою і уявіть, що вона вибухає. Дайте вашому телевізору рот - це кисень і він дихає. Коли настане час писати контрольну, закрийте очі і уявіть, що ви ходите по вашому будинку, згадуючи все сдкланние вами асоціації.

Переглядів: 528 | Додав: ximi4ka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Календар свят України. Мова ділового спілкування
НОВИНИ В СВІТІ
НОВИНИ ОСВІТИ