Субота, 04.05.2024, 14:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та фізики
Шопінської Людмили
Миколаївни
 
         
ФАКТИ
Цитата дня
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
ЯКИМ МАТЕРІАЛОМ ВИ СКОРИСТАЛИСЬ?
Всього відповідей: 22
Погода
Погода у Краснокутськ

вологість:

тиск:

вітер:

Головна » 2016 » Березень » 16 » Еко-харчування: 16 простих кроків до здоров’я та свідомого життя
23:45
Еко-харчування: 16 простих кроків до здоров’я та свідомого життя

Еко-харчування — популярний тренд серед людей, які піклуються про своє здоров'я і дотримуються екологічного стилю життя. Як харчуватися правильно, не завдаючи шкоди ні своєму здоров'ю, ні навколишньому середовищу?

Принципи правильного харчування, як важливої основи здорового життя, залишаються відкритою темою. Але так склалося, що в питанні вибору тих чи інших продуктів ми частіше звертаємо увагу на те, як вплине їжа на самопочуття та стан здоров'я. І часто зовсім не замислюємося про те, наскільки ця їжа натуральна і в що її упаковано.

Наприклад, продукти, що продаються в супермаркетах, найчастіше вже упаковані. Плівка, поліетиленовий пакет або одноразова тара — все це буде викинуто після покупки. Те ж можна сказати й про газовані напої або пачку чіпсів: порожня тара буде засмічувати ґрунт, а ця «їжа» — ваш організм.

Інший приклад — сосиски, ковбаса, бекон тощо, містять не тільки м'ясо. Для кращого збереження таку їжу піддають обробці, додаючи в неї консерванти, жири, солі та цукор, речовини, що підсилюють смак. Це робить їжу більш ароматною та смачною, дозволяє зберігати її довше. Технологію їхнього виробництва, як і їжу в принципі, складно назвати екологічно чистими.

У наш час стає все більше людей, які хочуть завдавати найменшої шкоди природі: вони вчаться розділяти відходи, замість поліетиленових пакетів використовують екосумки, замість одноразових пластикових пляшок — міцні багаторазові тощо.

Поради, які наведено нижче, допоможуть зробити перший крок до еко-харчування та еко-життя в цілому.

1. Вибирайте продукти, які продаються на вагу і не упаковані. Більшість продуктів, що мають упаковку, зазнають значної обробки. Така їжа містить мало корисних речовин.

2. Закупайтесь у фермерських магазинах і на ринках.

3. Не змішуйте харчові відходи з небезпечними: відносьте їх до спеціально організованих пунктів збору.

4. Їжте більше фруктів, овочів і т.п. рослинної їжі, яка пройшла мінімальну обробку або, краще, — не була оброблена зовсім.

5. Скоротіть кількість м'ясних і молочних продуктів: м'ясо-молочну індустрію називають головною причиною кліматичних змін, а надлишок тваринного білка в раціоні пов'язують з рядом захворювань (дивіться «The China Study»).

6. Виключіть зі свого раціону фастфуд.

7. Магазинні напої спробуйте замінити простою водою. Влітку можна готувати морс або компот зі свіжих фруктів, а взимку — із сушених.

8. Намагайтеся готувати вдома.

9. Не використовуйте одноразовий посуд.

10. Беріть обід із собою.

11. Постарайтеся виключити пластик з використання в побуті. Можливо, вас надихне приклад — «Ініціатива: 104 дня без пластику».

12. Влаштовуйте раз на тиждень розвантажувальний день.

13. Не переїдайте. Пам'ятайте: помірність у їжі — шлях до довголіття.

14. Плануйте покупки заздалегідь. Перед тим, як йти до магазину, складіть список покупок. Це допоможе не тільки скоротити час, а й заощадити кошти.

15. Спробуйте відмовитися від покупних засобів побутової хімії та особистої гігієни: їх просто приготувати самим з дешевих і доступних інгредієнтів.

16. Вирощуйте овочі, фрукти і зелень. Дача, город, присадибна ділянка або навіть балкон — гарна можливість спробувати себе в садівництві. Навіть на підвіконні можна вирощувати зелень або пряні трави, а на дачі — зробити домашню сонячну сушку для отримання сухофруктів. Садівництво не тільки попереджає депресію, а й зміцнює імунітет.

Дивіться також: кращі екофільми, які змінять ваш погляд на світ і перше в світі селище з 100% переробкою відходів.

Переглядів: 622 | Додав: ximi4ka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Календар свят України. Мова ділового спілкування
НОВИНИ В СВІТІ
НОВИНИ ОСВІТИ