Понеділок, 20.05.2024, 09:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Сайт вчителя хімії та фізики
Шопінської Людмили
Миколаївни
 
         
ФАКТИ
Цитата дня
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
ЯКИМ МАТЕРІАЛОМ ВИ СКОРИСТАЛИСЬ?
Всього відповідей: 22
Погода
Погода у Краснокутськ

вологість:

тиск:

вітер:

Головна » 2017 » Листопад » 17 » Чорні діри. Цікаві факти
15:45
Чорні діри. Цікаві факти

Багато хто з нас цікавляться астрономією. Розглянемо цікаві об’єкти — чорні діри, цікаві факти про них. За своєю природою вони являють собою згаслі зірки. Коли у зірки закінчується термоядерное паливо, то починається процес її охолодження. При зниженні тиску всередині під впливом гравітації відбувається стиснення космічного тіла. В результаті зірка проводить поступове тяжіння і поглинання об’єктів. Такий процес зародження чорної діри. Усередині них діє гравітація такої величини, що вирватися з неї не в змозі навіть світло.

Чорні діри. Цікаві факти

При цьому навколишня діру область випромінює надзвичайно яскраве світіння. Це забезпечується білим світлом, що виділяється нагрітими об’єктами, а також міжзоряним газом, спірально закручуються навколо чорної діри. При цьому обертання відбувається з величезною швидкістю, а тертя є джерелом великої кількості тепла. Максимальний рівень світіння космічних об’єктів обмежує межа Еддінгтона. Для надмасивних чорних дір при цьому встановлюється рівновага тиску з гравітаційними силами. Виникає при цьому зоряний вітер здатний відштовхувати назад частину притягнутих частинок. Говорячи про чорні діри, цікаві факти, відзначимо — у Всесвіті це найбільш важкі об’єкти. Створюване ними гравітаційне прискорення великої потужності, поєднуючись з критичною масою, здатне спровокувати потужний вибух. На думку вчених подібні вибухи раніше траплялися. Результатом є зірки, виштовхнуті з їх орбіт. Дослідники вважають, що чорна діра здатна виконати роль свого роду «зірки смерті». Вона зможе поглинати всі об’єкти, що потрапляють в гравітаційне поле, а так само випускати потужні потоки космічної енергії, будучи подобій космічній гарматі величезної потужності. Такі потоки енергії являють собою промені плазми протяжністю до 20 тисяч світлових років. При цьому руйнуються всі об’єкти по шляху, включаючи зірки і планети.

Чорні діри. Цікаві факти

Зірки, які знаходять неподалік від чорних дір  обертаються з позамежною швидкістю. Показово порівняння швидкостей руху навколо Сонця планети Меркурій і зірок навколо чорних дір — 48 км / сек проти 48 тисяч км / сек. Ми можемо охарактеризувати чорні діри в якості оптимальних виробників енергії. Вона створюється за рахунок процесу виділення часток усередині атома. Такий процес забезпечує звуження межелементного простору всередині атомів в результаті гігантського стиснення матерії, що потрапляє в чорну діру. При цьому маса перетворюється в енергію ефективніше ядерного синтезу в 50 разів. Вважається, що при цьому в енергію перетворюється десята частина маси об’єктів, поглинених чорною дірою. А при вибуху ядерної боєголовки в енергію перетворюється лише 0,5% її ваги. Внаслідок цього навіть найдрібніші частинки, які потрапляють в область тяжіння чорної діри, випускають енергію, в двадцять разів перевищує результат ядерного вибуху.... 

Цікаві факти

Переглядів: 356 | Додав: ximi4ka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Календар свят України. Мова ділового спілкування
НОВИНИ В СВІТІ
НОВИНИ ОСВІТИ